Sunday, 2 November 2014

NRAR Kitchen 1st & 2nd Nov 2014

Assalamualaikum w.b.t..

Nak ringkas seringkas ringkas nya... hahahaa... tapi rasa akan jadi panjang gak citer dia.. dua hari stay rumah jer.. so kalau stay rumah tangan akan gatal nak masak.. tak boleh duduk diam.. kalau setting nak bangun lambat pun mata ni tetiba boleh celik.. haih.. maybe sejak jadi mak mak ni kot... hahaha.. mak mak sangatttt!



Ni Fusilli soup with veggies, brunch untuk Arissa Isabella semalam.. Resepi simple je basic sup then rebus Fusilli... SIAP!!!



Lunch mommy da tibai ayam kat Kenny Rogers, so malam nak makan ringan ringan konon.. hehe tapi portion ni pon banyak, suka sayur-sayur macam ni.. layannn je kalau makan.. 

Sauteed button mushrooms with fusilli & veggies

Me sauteed jer button mushrooms tu dengan olive oil, sebelum tu da rebus fusilli tu, bila da agak-agak masak mushrooms tu letak sayur-sayuran, salt,( sikit je sebab kiub pati ayam da masin), pepper, oregano dan kiub pati ayam sikit... gaul-gaul sikit, Jangan lama-lama sangat nanti sayur tu layu tak best pulak.. ok DONE!! satu mangkuk habis sorang... burpp!!


Ikan Bawal Sweet Sour

BAHAN-BAHANNYA 
2 ekor ikan bawal saiz sederhana, disiang dan cuci bersih, toskan*
Sedikit garam*
Sedikit lada sulah*(*disatukan dan gaul rata, perap sekejap)
3 camca besar tepung jagung
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
1 camca besar sos tomato
3/4 camca besar cili kisar
1/4 cawan cili sos
Sedikit air
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA 
  1. Ikan bawal disalut dengan tepung jagung, rata2. Kemudian goreng hingga kekuningan. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah tomato cincang dan masak sekejap. Masuk  sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan tuang sedikit air. Biar mendidih.
  3. Tambah garam secukup rasa (dan jika suka manis, boleh tambah sedikit gula lagi). Masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Curah sos tadi atas ikan bawal. ratakan dan hias dengan hirisan daun bawang dan cili merah. Hidangkan segera...

Pandai-pandai la korang tambah itu ini bergantung pada kesedapan tekak korang eh... 



Kepah Masak Sos Tiram

okeh ni serius hentam... tumis bawang putih dan halia.. agak-agak da naik bau letak sos tiram, kicap manis.. Letak jugak daun limau purut sbab nak bagi wangi, then letak kepah tu, sebelum tu kepah me da rebus sekejap.. ok SIAP!! tengok jugak la en.Firdaus makan, takot pelik,.. tapi steady je sampai tambah nasi.. tak tahu la tambah sebab sedap ke lapar... hahahaha....


ni dia minum petang hari ni, sebenarnya me nak makan kek, nak ajak en,Firdaus keluar tapi dia ada kerja pulak, so rajin kan la diri ni.. nasib la barang ada kann.. kalau tak kempunan..hehe


Strawberry Compote

Strawberry potong Kecik. 
Masukkan 2 sudu gula
Masak atas api kecil. 
Masukkan 1 sudu kecil lemon juice.. ok siap.. senang kannn..

Victoria Sandwich Kek

Bahan-bahan:
200gm mentega
200gm gula kastor (me pakai 180gm je)
4 biji telur 
1 sudu kecil esen vanila
200gm tepung naik sendiri

Cara-cara:
Pukul mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telur 1-1
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung, sedikit demi sedikit sampai habis.
Bakar suhu 180C 30-40minit (bergantung kepada oven)

Frosting:
Whipping cream - pukul sampai KENTAL!!
Icing sugar


Simple je kannn... selamat mencuba tau!! kalau jadi janganlupa #nrarkitchen okeh... 


Love,
NRAR


No comments:

Post a Comment